Nicole – faktisk Rahwa

Fra Ethiopien til Danmark – fra Rahwa til Nicole

Girls & Wisdom fejrer kvinders drømme. Faktisk bliver mange drømme til virkelighed – til tider mod alle odds. Sådan gik det for Nicole Jørgensen, der på et hængende hår slap for at dø i krig i hendes hjemland Eritrea.

Nicole,født i Etiopien og opvokset i Eritrea med en eritreisk far og en etiopisk plejemor. Hendes rigtige mor kender hun ikke, og ingen vil fortælle hende om hende. Barndommen i Eritrea var de første år helt almindelige. Nicoles såkaldte mor, der viste sig ikke at være Nicoles biologiske mor, da Nicole var 14 år, var arbejdsom og kærlig og elskede Nicole højt. Hun er et lysende forbillede for Nicole. Allerede som barn var Nicole en stærk og selvstændig pige.
Da Nicole var seks år gammel kom der pludselig en lille dreng til familien som hendes far havde fået med en anden kvinde i en anden by, hvortil han kørte med olie hver uge. Kvinden opgav barnet, og snart var den lille dreng Nicoles fuldtids lillebror.

Endnu en større begivenhed finder sted, da Nicoles fars lastbil bliver ramt af en vejsidebombe. I to år forsøgte lægerne at redde farens ene ben. Det lykkedes kun delvist. Da han ikke ønskede benet amputeret, kom det til at kræve daglig pleje af såret. Moderen uddannede sig til at pleje sin mand og forsørgede hele familien. Et hjerte af guld må hun have haft. ”Jeg var gået fra ham,” siger Nicole, der har kæmpe respekt for den mor. Livet var hårdt, pengene små, og huset familien ellers boede i måtte skiftes ud med et par små lejede rum.

Almaz var navnet på Nicoles mor. Det betyder diamant – næsten et symbolsk navn for den hårdtarbejdende kvinde. Hun var uddannet skrædder fra Etiopien, da hun møde Nicoles far, der på det tidspunkt havde fået lille Nicole. ”Hun er mit store forbillede,” siger Nicole kærligt om sin mor.

I 1998 udbrød der igen krig i Eritrea, der siden 1950 har været i konflikt med naboen Etiopien. Krigen kom, da FN i 1950 besluttede, at Eritrea efter at have været italiensk koloni skulle indgå i en føderation med Etiopien. Eritreas selvstændighedskrig varede således i 30 år fra 1961 til 1993, hvor landet ved en folkeafstemning endelig blev et frit land. En ulig kamp, da Eritrea har en befolkning på 5 millioner mennesker mod Etiopiens 100 millioner. I Eritrea er der derfor tvungen militærtjeneste for både piger og drenge i minimum to år, men de fleste bliver ufrivilligt i militæret i mange flere år – helt op til 15 år. Den sidste krig mellem 1998 og 2000 kostede således knapt hundrede tusind ofre.

”Jeg havde en sjette sans, der fortalte mig, at jeg skulle søge mod Etiopien i 1997 for at bytte mit eritreerske pas ud mod et etiopisk for ikke at risikere at ende på krigsmarkerne,” fortæller Nicole, der på det tidspunkt havde en italiensk kæreste, der blev kaldt hjem, da krigen så ud til at bryde ud. Nicole kunne ikke rejse med og dermed forhindre, at hun blev kaldt ind som soldat.

”Jeg kunne ikke frit forlade Eritrea, derfor måtte jeg flygte til Etiopien for at få min mors nationalitet. Det foregik via en menneskesmugler i bus over bjergene. Varmen oversteg 50 grader på rejsen, og jeg var stærkt dehydreret, da jeg endelig endte i Addis Abba, hovedstaden i Etiopien,” fortæller Nicole.

”Min mor nægtede at sige farvel til mig. Min far græd, da han sagde farvel. Min mor har siden fortrudt, hun ikke fulgte mig på vej for at sige farvel, da det blev sidste gang hun og min far så mig,” fortæller Nicole. Nicoles mor døde kun 55 år gammel af Alzheimer for fem år siden.

Efter lang tids usikkerhed og hjemve mere og mere sikker på, at hun aldrig vil kunne komme tilbage til sit hjemland. En dag møder Nicole en dansk mand, der arbejder på Sheraton hotel som konditor. De to forelsker sig, og snart bliver Nicole gift og får kort efter en lille datter Amanda.

Efter kort tid flytter den nye familie til Vordingborg i Danmark og køber hus. Nicoles mand får job i udlandet igen efter halvandet år og tager til trods for, at det var planen efter 1-2 måneder, ikke tilbage efter Nicole og deres lille pige. Samtidig ønsker han at blive skilt, hvilket betyder, at Nicole må forlade Danmark, da hun ikke har ret til at blive her alene med etiopisk pas. Datteren Amanda er dog dansk men kan naturligvis ikke blive alene tilbage. Sønderknust tager Nicole retur til Etiopien med sin lille datter på 2 år. Her bliver hun I to år, indtil hun igen bliver gift med sin gode ven fra Danmark og vender tilbage til Danmark.

Her går Nicole til dansk, læser HG og arbejder som frivillig i en tøjbutik i Vordingborg for at blive endnu dygtigere til dansk. 10-tallerne står i kø – undtagen lige i dansk forståeligt nok – på eksamensbeviset. Først da hun skal søge læreplads kommer der problemer. Hendes navn Rahwa Berhane Beyene viser sig at være en hæmsko. Resolut laver hun en afstemning i klassen på handelsskolen. Klassekammeraterne kan vælge mellem to navne, Nicole eller Lili. Nicole vinder og samtidig tager den nye Nicole sin mands efternavn Jørgensen.
Med den nye navneattest i hånden får Nicole læreplads som butiksassistent hos S. A. Rasmussen i Amagerentret i København.

Nicole bronzemedalje for særlig god præstation af Guldsmedefagets Fællesråd, da hun er udlært. Og man er ikke forbavset, når man har sidder overfor Nicole i ganske få minutter. Hun er en energibombe af de store, moden, vis og stærk.

”Min mand ville ikke have børn, og det var for mig et brændende ønske. Samtidig knirkede vore ægteskab efter 7 år, og vi blev skilt,” fortæller Nicole.

“I dag er jeg mor til 10-årige Leonardo med min italienske mand og Amanda er i dag 20 år.

”Man må fokusere på sine mål. Kigge frem og ikke lade undskyldninger stå i vejen. Jeg har været udsat for mængder af racisme, men hvis det skulle bremse mig, så stod jeg ikke her i dag. Vi kvinder skal også huske at støtte hinanden og ikke kritisere hinanden. Sammen kan vi meget mere end alene,” slutter Nicole.

Nicole har netop designet en lille smykkekollektion Nicole Kollektion, der kan købes på www.pearlstories.dk

One thought on “Nicole – faktisk Rahwa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *